Skötselråd

Så sköter du ditt matsilver

Silver är en mycket tålig ädelmetall som rätt behandlad är lätt att sköta. Man behöver verkligen inte dra sig för att använda matsilver även i vardagslag.

En sak bör man dock minnas. Det är att spola av besticken ordentligt om man inte diskar dem genast. Speciellt svavelhaltiga matrester som t.ex. ägg är inte bra om de får sitta kvar för länge.

Hand- eller maskindisk

Handdiskning erbjuder inga problem. Se bara till att inte koncentrerat diskmedel kommer direkt på besticken. Silver blir vackrast om det torkas med handduk, eftersom man då också får en viss polereffekt.

Diska i diskmaskin.

Ställ knivarna för sig med bladet uppåt. Övriga bestick i silver för sig i bestickkorgen, men ställ dem inte för tätt. Beroende på vattenkvaliteten kan det visa siga vara olämpligt att diska rostfria bestick i samma disk omgång som silverbesticken.

Det viktigaste vad gäller diskningen är att direkt skölja av besticken från t ex äggrester och gärna doppa dem i silverdip. Lämna aldrig besticken över natten inte ens om de satts i blöt. Vissa matrester kan ge fläckar som går på djupet liknande frätskador. Något av det värsta i den vägen är ägg och lax med gravlaxsås. Svavel i luft är också en stor bov.

Helst ska man tömma maskinen efter torktidens utgång och handtorka det som behövs. Gör man inte detta bör man öppna luckan något för att lufta ut överbliven kondens.

Putsning och förvaring

Använd ditt matsilver ofta! Då slipper du putsa det lika ofta.

Svavel och svavelföreningar är silvrets svurna fiende. Svavelföreningar finns i viss mat, som lutfisk och äggulor. De finns också i luften som en följd av bilarnas avgaser. Svavel för silver mörkt och missfärgat.

Men det finns nu god medicin mot svavelangrepp på silver. Din guldsmed har ett antal produkter som snabbt och enkelt får bort missfärgningar. Du kan välja mellan Silverpasta och Silverputs, fast respektive flytande. Båda produkterna är långtidsverkande – normalt behöver du bara putsa ditt silver två gånger om året.

För att ytterligare skydda ditt silver förvarar du det bäst i den speciella förvaringsduk som finns. Denna duk innehåller en impregnering som skyddar besticken nästan helt från angrepp. Ett annat bra tips är att använda besticken. Äter man med dem och diskar dem dagligen håller de sig ständigt fräscha och blanka. Kom ihåg att matsilver i första hand är bruksföremål, gjorda för att äta med, till vardags såväl som till fest! På så sätt får du störst glädje av ditt matsilver.

0

Börja skriva och tryck på Enter för att söka