Om oss

År 2008 fyllde C.O. Persson 100 år och visionen från den nya ägaren Fredrik Andersson är att duka Nobelfesten med silverbestick som C.O. Persson sedan 1908 sålt med det klassiska motiven från Tornedalen och Lappland.

Fredrik Andersson

Fredrik Andersson är inget obekant namn i Tornedalen, han har startat sin karriär i livsmedels branschen samt utvecklat e-handel för laplandfood.nu dessutom har han varit med om ta fram souvenirer som Knapsu piksi som blivit en succé.

Fredrik Andersson säger att varje person som dukar upp sina mat eller fika bord med silverbestick från C.O. Persson också ser till att bevara och föra vidare kulturarvet efter Carl Oskar Persson.

Sara Andersson, syster till Fredrik, kom in i företaget sept 2006 då Kiruna butiken öppnades. Hennes stora passion för smycken med naturligt inspirerad design återspeglas i butiken.

Sara Andersson

För er som ej sett eller känt på det genuina hantverket som är tillverkat av silver återstår ett besök i butiken där Sara Andersson visar det samt hur man kan duka upp sitt mat och fika bord.

Att investera i silverbestick är speciellt. Det kostar en hel del och ofta ges det bort som gåva vid dop, födelsedagar och bröllop. Tillfällen i livet som betyder mycket, både för givaren och mottagaren av silvret. Ert val av silverleverantörer har därför stor betydelse.


Den 24/10 1908 grundade Carl-Oskar Persson C.O.Persson

Carl-Oskar Persson

Under slutskedet av andra världskriget så tillverkade C.O.Persson tusentals kaffeskedar i silver som amerikanska soldater fick som avskedsgåva efter sin tjänstgöring i Europa. Uppdraget gick till ett antal svenska silversmeder eftersom Sverige stått utanför kriget och hade tillgång till de råvaror och den kunskap som krävdes för snabb leverans.

Klicka här för att se där allting startade |

Sofia Persson

Sofia Persson

1952 befann sig dåvarande kungen Gustaf VI Adolf på eriksgata i Haparanda. Kungen, som var intresserad av silver, kom att samtala med Sofia Persson (C.O Perssons änka) och fick då se våra produkter. En tid senare "anmodades" C.O Persson AB att ansöka om att bli Kungl. Hovlev. Den 5/6 1953 blev C.O.Persson AB sålunda Kunglig Hovleverantör.

Våra duktiga silversmeder och gravörer tillverkar fortfarande silvret på samma sätt som vi gjort i decennier. Form och design C.O.Persson, ädelmetall stämplad COPERSSON.

 

Historia

Haparanda

Tvärs över Storgatan i motsatta hörnet låg Oskar Strömbergs silversmedja, som ursprungligen startas av Gustav Erik Widgren. Detta hade skett 1828, samma år som Haparanda blev köping. Widgren avled i koppor 1855 men rörelsen drevs vidare av sonen Frans Gustaf. Denne var mindre lyckosam både som hantverkare och som affärsman. Han anklagades bl a för stämpelförfalskning och en del andra brott, bl a fylleri motstånd mot polis.

Strömberg var framgångsrik som silversmed och formgivare. Det berömda silvret av Tornedalmodell kan ha tillkommit redan under Widgrens tid, men under Strömbergs tid utvecklades skedar matbestick och fick numera mycket välkänd design liksom gravyren.  Denna hade ursprungligen liljekonvaljens form men har sedermera blivit finnmyrten, som anses vara Tornedals- blomma.

Efter Strömbergs död i början av 1920-talet övergick företaget i Johan Waltaris händer 1924.

Denne hade sedan pojkåren fått hela sin utbildning i Strömbergs verkstad. Detsamma gällde yngste sonen Einar, som formellt tog över 1986, då det såldes till lokalkonkurrenten C O Persson.

Den största affären i dag på Strömberska tomten är varuhuset Domus, (2006 en galleria) som i likhet med övriga affärer norrut längs Storgatan finns finns inrymda i den stora hyresfastighet som byggts av Karl-Erik Olsson. Dennes far, Fritz Emil Olsson, hade startat en läskedrycksfabrik i sin fastighet i samma kvarter vid 1920-talets början.

Verksamheten var i gång i närmare 40 år. 1961 köptes fabriken av Luleå Bryggeri och tillverkningen upphörde.

Under 1800-talet hade Haparanda flera andra duktiga guld- och silversmeder, berättar stadens biografier. Nils Petter Forssberg kom från Luleå och etablerade sig som guldsmed i Haparanda 1832.

Johan Olov Degerman fick burskap som guldsmed 1840.

20 oktober 1908 anmälde Carl Oskar Persson att han ville driva urmakerirörelse och försälja optiska instrument i Haparanda. Det blev inledningen till en framgångsrik hantverks- och affärsrörelse, som finns kvar än idag nu i aktiebolagsform.  C O Persson övertog som nämnts Waltaris affär och guldsmedsverkstad 1986 men har sedan tiotals år tillbaka haft egen tillverkning av exempelvis Tornedalssilver. 1991 sysselsätter hantverksdelen 8 anställda.

- Som bekräftelse på fullödig silverhalt tillkom i slutet av 1700-talet ett instämplat kontrollmärke bestående av tre kronor, den sk kattfoten. Längre fram tillkom städernas stämpel, som för Haparandas del blev  ett H under en stjärna. Stämpeln förenklades sedan till ett h i frakturstil. Dessutom skulle vederbörande silversmeds signatur eller initialer finnas med.

Källa: Haparanda efter 1809 Tornedalens historia III av Olof Hederyd.

Vårt företag har rating A, vilket innebär god kreditvärdighet enligt Soliditets värderingssystem, som baseras på cirka 2 400 beslutsregler. Denna uppgift är dagsfärsk, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.